Великий Кобзар промовляє до нас крізь століття
Пам’ятник Т.Г.Шевченку, великому Кобзареві, в с.Чорнолізці відомий кожному жителю села. Розташований він у центральній частині села, а навпроти - загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів і Пам’ятний Хрест.
Але мало хто знає, що ідея створення монумента належить членам Товариства української мови і  літератури ім.Т.Шевченка, яке працювало при Чорнолізькій ЗОШ у 1991 році під керівництвом заступника директора з виховної роботи Мельника М.М. Активними членами товариства були: директор школи Фицик Р.Я., Слободян В.В., Слободян П.С., Якимович В.М., Фицик М.В.
Підтримала цю ідею  громада села та церковний комітет з настоятелем церкви «Перенесення мощей св.Миколая» о.Тадеєм Сураком. Зведення пам’ятника та всі роботи довкола нього відбулись за пожертви громади села і кошти з бюджету сільської ради.
З ескізів, запропонованих скульпторами, було взято макет пам’ятника, який виготовив скульптор з Івано-Франківська Заболотний В.І., але через хворобу йому не судилося втілити свій задум в матеріал. Завершив роботу над пам’ятником скульптор Володимир Довбенюк.
Довгими літніми днями кипіла робота. На одному із засідань Товариства вирішили, що основу під пам’ятник - п’єдестал у вигляді сходинок - висічуть з каменю. Виконували цю важку роботу сільські умільці під керівництвом вчителя музичного мистецтва Михайла Васильовича Слободяна. Михайло Мороз, Василь Оленюк, Федір Козак, Юліан Босняк з любов’ю та натхненням вкладали свою жертовну працю в цю велику справу. І так в центрі села постав величний пам’ятник українського Пророка.
На п’єдесталі встановлена фігура Кобзаря, покрита бронзовою фарбою. Скульптору вдалося відтворити мить задуми великого мислителя. Його погляд звернений до людей; викарбувані зморшки на чолі поета означають гіркоту пережитого.
Нижня частина постамента виготовлена з каменю, передня частина якого облицьована мармуровою плитою. На ній художник з Івано-Франківська, наш односельчанин Лаврук М.І., зробив гравіювання: «Постать Кобзаря з бандурою» і висік напис:
«Обніміться ж, брати мої,
Молю вас, благаю!»
Розміри цілого пам’ятника від підніжжя до монумента досягають приблизно 560 см. Урочисте відкриття і освячення пам’ятника відбулось 25 червня 2000 року і було приурочене 186-річниці з дня народження Т.Г.Шевченка.
Кожен житель села і керівники сільської громади вважають за честь внести свою частку в облаштування святині. Колишній сільський голова, Гладун В.А., за кошти, виділені з сільського бюджету, звів металеву огорожу. В наш час, під керівництвом сільського голови П’ятничука Г.І., ведуться роботи біля пам’ятника: посаджено квіти на клумбах, покладено бруківку.
На сьогоднішній день пам’ятник великому Кобзареві є духовною святинею села, яка збирає біля себе всіх односельців. І крізь століття великий Пророк, геній українського народу, промовляє до нас віщими словами:
Схаменіться! Будьте люди,

Бо лихо вам буде...

1 коментар:

Іван сказав...

Цікава стаття.Приємно,що пам'ятають про тих,хто працював біля пам'ятника в ті спекотні дні.Адже в Чорнолізцях пам'ятник поету був встановлений не одразу після проголошення Незалежності ...???