День писемності та мови

Із здобуттям Україною Незалежності одним із найважливіших завдань, що постало перед
державою, було створення всебічних умов для розвитку і утвердження української мови як державної. Указом Президента України Леоніда Кучми 1997 року було встановлено День української писемності і мови, який відзначається 9 листопада.
   Святкування Дня української писемності та мови 9 листопада не випадкове, адже саме цього дня церква вшановує пам'ять Преподобного Нестора-літописця. Він у 17 років
прийшов у Києво-Печерську лавру послушником. Головним його послухом у монастирі була книжкова справа, яка стала змістом життя Нестора.
   "Повість минулих літ" Нестора Літописця - це перша пам'ятка Київської Русі, в якій історія держави показана на широкому тлі світових подій. Цей твір був і залишається найдавнішою пам'яткою літописання. Українською церквою встановлений орден "преподобного Нестора-Літописця".
   Свято День української писемності і мови спрямоване на підтримку рідної мови, привернення уваги світового українства до проблем української мови, її вивчення та розвиток, пропаганди і популяризації, та водночас демонстрація її краси і багатства, літературної довершеності.
***
Буває, часом сліпну від краси.
Спинюсь, не тямлю, що воно за диво,–
оці степи, це небо, ці ліси,
усе так гарно, чисто, незрадливо,
усе як є – дорога, явори,
усе моє, все зветься – Україна.
Така краса, висока і нетлінна,
що хоч спинись і з Богом говори
.
Ліна Костенко

3 коментарі:

Наталя Королевич сказав...

Чи знали ви, що офіційною мовою Великого князівства Литовського була староукраїнська (!) мова?

Дізнайтеся більше цікавих історичних фактів на сайті http://ukraine.kanalukraina.tv!

Василь Васильович сказав...

Я вже давно не учень, а студент. Та до цього часу пам'ятаю День писемності та Тижні української мови в Чоорнолізькій ЗОШ. Це було справжнім святом перевірки знань з рідної мови. Дякую Вам, Галино Василівно, за конкурс "Знавців рідної мови". Наша команда тоді перемогла. Пам'ятаєте?

Анонім сказав...

Мама
Ваша наполеглива праця допомогла моїй дочці успішно здати ЗНО. Щиро дякую!!!